British

Shorthair

 

   

Briten er den største og kraftigste af korthårsracerne. Den er tung og kompakt bygget med 4 meget solide stolper til at bære det store korpus. Fra siden skal Briten være ligeså høj, som den er lang for at være harmonisk. Helhedsindtrykket er en stor, blød og rund kat. Den kaldes derfor ofte for "Bamsekatten".

Knoglestrukturen er kraftig, og kroppen skal være muskuløs. Den må ikke være fed, men gerne lidt "velpolstret". En mager Brite er nemlig ikke noget at stræbe efter - der skal helst være noget at tage fat i. Hovedet er stort og rundt med små ører, der sidder meget langt fra hinanden. Hos de fertile hankatte finder man et par veludviklede hankatte kinder.

Øjnene er store og kuglerunde. Øjenfarven skal være intens. Skinnende gul/orange til mørk kobberfarvede for de fleste pelsfarvers vedkommende - dog grønne for nogle af sølvfarverne og blå for de maskede varianter.

Pelsen er meget tæt, tyk og vamset. Den skal være meget kort og opretstående og skal føles "plydset". Dette er endnu svært at opnå hos de "nye" farver, som oftest er fremkommet ved indblanding af persere (langhårskatte).

Briten findes efterhånden i alle de samme farver og mønstre som langhårskattene. Ensfarvede (fuldfarvede): blå, sort, hvid, lilla, rød, creme, chokolade. Tortie: blandinger af fuldfarvede med creme/røde samt eventuelt hvide pletter. Tofarvede (bicolour): blandinger af fuldfarvet og hvidt - silver og golden: en større eller mindre del af hvert enkelt hår har en anden mørkere farve end pelsens bundfarve. Tabby: stribede og plettede, med og uden sølv samt maskede: som siamesere og colourpointpersere. Nogle af de nye farver er dog stadig ret sjældne her i landet.

Da en Brite er stærk og robust er den velegnet som hus- og havekat. Den vil ikke bevæge sig ret langt væk fra hjemmet. Skulle der opstå problemer med andre katte, vil den som regel på grund af sin størrelse og styrke klare sig fint

Den er også udpræget "lydig" overfor lyden af en dåseåbner i funktion, tørfoderets raslen og lyden af køleskabsdøren, der åbnes, så hvis den kan gå frit ud og ind, går den som regel ikke længere væk hjemmefra, end at den kan høre disse forjættende lyde.

Kilde: wikipedia.org

Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) er en hjertesygdom, som kan ramme British Shorthair. Dog er der siden 2006, ved mange scanninger, opdaget 25 tilfældet inden for racen, som var i det tidligere stadige.

 

 

Forside

Vores katte

Killinger

Køb af kat

Galleri

British Shorthair

Om os

Kontakt

Links